ZÁMEK KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ

Adresa:
Chomutovská 1
Obec:
Klášterec nad Ohří
PSČ:
431 51
Telefon:
00420/474 375 436
Email:
info@zamek-klasterec.cz
GPS:
50°23’2.71”N 13°10’25.06”E
WWW:
http://https://kultura.klasterec.cz
2 °C
10 °C
Dešťové přeháňky
2 °C
7 °C
Slabý déšť
-2 °C
6 °C
Dešťové přeháňky
0 °C
7 °C
Polojasno
0 °C
7 °C
Převážně oblačno
erb

Město Klášterec nad Ohří leží asi 100 km severozápadně od Prahy v údolí řeky Ohře mezi Doupovskými a Krušnými horami. Na břehu řeky stojí čtyřkřídlý novogotický zámek, v němž sídlí muzeum českého porcelánu, expozice minerálů z okolních nalezišť a Pohádková země Vítězslavy Klimtové a Matěje Kopeckého. Zámek stojí uprostřed rozlehlého anglického parku s mnoha dendrologickými unikáty, barokním letohrádkem sala terrena se sochařskou výzdobou Jana Brokoff a a procházejícími se pávy. Park sousedí s lázeňským areálem Evženie se třemi minerálními prameny. V letních měsících nabízí město sezónní aquapark s několika bazény a tobogány. Klášterec nad Ohří s malebným historickým centrem a řadou církevních památek je „perlou“ severozápadních Čech. V okolí města se nachází zříceniny hradů, přírodní vyhlídky a řada turistických tras a cyklostezek.

      Okruh I. Porcelánový - představuje prohlídku Muzea porcelánu, která je hlavní náplní našeho programu prezentace rozsáhlých sbírek porcelánu Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Sbírka českého porcelánu v 21 sálech prvního patra zámku dokumentuje více než 220letou historii výroby porcelánu v Čechách. V dobových vitrinách a interiérech je vystavena produkce manufaktur a porcelánek ze Slavkova, Klášterce nad Ohří, Březové, Kysiblu, Chodova, Staré Role, Dalovic, Prahy, Lokte, Budova a Ždanova a dalších.


Návštěvníkům bude dále představena ve čtyřech místnostech expozice počátků světové výroby porcelánu – čínského, japonského, evropského (např. míšenského, vídeňského a nymfenburského) z období 17. až 19. století.


Nově je zařazena expozice Umělecko-průmyslového musea v Praze na téma „Příběhy majetku obětí holocaustu“.


 


Prohlídka prvního okruhu trvá s intenzivním odborným průvodcovským výkladem 60 minut.




     Okruh II. Pohádkový – představuje prohlídku Pohádkové Země Vítězslavy Klimtové a expozice loutek rodiny Matěje Kopeckého instalovanou ve sklepních prostorách západního a jižního křídla zámku.


Dále v tomto okruhu můžete vidět stálou expozici zajímavékeramiky kláštereckého samouka Stanislava Hlaváče.


Součástí tohoto okruhu je i výstup na zámeckou vyhlídkovou věž, kde je nainstalována stálá výstava keramických děl paní Štefánkové pod názvem „Bylo, nebylo“ na téma pověstí a legend Severozápadních Čech.


Prohlídka druhého okruhu trvá 60 minut.


s intenzivním odborným průvodcovským výkladem 60 minut.




     Okruh III. Atraktivity – představuje návštěvu stálé expozice drahých kamenů, těžby a zpracování železných rud v Krušných horách (ametysty, acháty a jaspisy z nalezišť v okolí Klášterce nad Ohří), v prvním patře zámku je dále možno vidět zámeckou knihovnu.


Součástí tohoto okruhu je i výstup na zámeckou vyhlídkovou věž, kde je nainstalována stálá výstava keramických děl paní Štefánkové pod názvem „Bylo, nebylo“ na téma pověstí a legend Severozápadních Čech.


Okruh návštěvníci zakončí prohlídkou zámeckého areálu s návštěvou Thunské hrobky, v níž jsou uloženy ostatky hraběcí rodiny Thun-Hohensteinů, která vlastnila klášterecké panství nepřetržitě od roku 1623 do roku 1945. V hrobce se nachází porcelánový rodokmen hraběcí rodiny.


 


Prohlídka třetího okruhu trvá přibližně 60 minut.